De Geschiedenis
In de 17e eeuw werd door particuliere investeerders begonnen met het droogmaken van het grootste deel van het meer. (Het zuidelijke gedeelte, nu het Alkmaardermeer, werd ongemoeid gelaten.)
In 1633 werd de Schermeer een droogmakerij, en veranderde de naam naar Schermer. In 1635 viel de 47,7 km² grote polder droog, waarna het land verdeeld werd onder de initiatiefnemers.
Druiventeelt
Wijn gemaakt van het druivenras Rembrandt die hun wortels diep in de oude Schermerse zeeklei gestoken hebben. Oude zeeklei, vet, en rijk aan mineralen die in de loop van duizenden jaren vanuit de Alpen door rivieren is afgezet en sinds kort hun rijkdom afgeven aan druiven die groeien op Het Schermer Hof.
De druiven worden zo gesnoeid, dat er een gelijkmatig gewas kan ontstaan. De rijen staan in de Noord-Zuid richting om aan beide zijden zonlicht te krijgen. Het moment van de oogst hangt af van de hoeveelheid suiker en zuur in het sap. Als deze voldoende is wordt met de hand geoogst in schone kratten.